top of page

KrëAla

             Creativitat 

“El pensament creatiu no és tant veure el que ningú no ha vist, sinó    pensar el que ningú encara no ha pensat sobre el que tots veiem”

Buscar
  • Foto del escritorKrëala Blog

BRAIN GYM O EL QUE ÉS EL MATEIX... GIMNÀSTICA CEREBRAL

Actualizado: 11 oct 2018

SOBRE QUE PODRIES IL·LUMINAR UNA CIUTAT SENCERA AMB EL TEU CERVELL...I A MÉS AMÉS, FER-LI FER ABDOMINALS




Sempre m’ha fascinat el comportament de la ment…

i d’aquest òrgan, tant misteriós, que és el cervell humà…


Perquè fem el que fem… ? com aprenem...? quina és la font dels nostres pensaments-accions…? D’on venen els somnis?

Com pot ser que siguem capaç@s de crear les coses més meravelloses i al mateix temps les més horribles del món…?

Que passa per dins…?

Com funciona tota aquesta energia creativa que sembla, finalment, que és la que ens mou?


Tot i que hi ha moltíssima informació sobre el funcionament de la nostra ment i concretament sobre nostre cervell, per mi, segueix sent, un misteri…


El meu camí d’aprenentatge en l’àmbit de la creativitat, em va portar de nou cap als paisatges de llum i foscor que entranya la ment humana,

en aquesta búsqueda , vaig trobar algunes respostes increïbles sobre el funcionament del nostre cervell, que em van fer canviar, en gran mesura, la manera de mirar les coses, de mirar-nos a nosaltres, de mirar-me a mi mateixa…


i em va apropar una mica més al misteri, de ser qui som…


El nostre cervell és un ordinador increïble, sabíeu que només pesa el 2% del pes total del nostre cos i no obstant , consumeix el 20%de l’energia total d’aquest?


Encara no s’ha pogut crear un ordinador igual que el del cervell humà, doncs el consum d’aquest ordinador seria, comparativament, de 1.000 milions de watts, la qual cosa, equival a la producció de tota un central nuclear, per tant, podríem dir que es podria il·luminar una ciutat sencera amb l’energia consumida per aquest hipotètic ordinador...


Segons un estudi de la universitat de Washington, el cervell consumeix deu cops més energia del que hauria de consumir, tenint en compte la seva mida...

però és que resulta que el 60% i el 80% de l’energia que consumeix el cervell, es destina a mantenir la connexió entre les diferents neurones, mentre que la resta es dedica a respondre a les demandes del medi.


El cervell humà, doncs, produeix constantment electricitat, la suficient per encendre una làmpada petita, això és degut a que les neurones envien una gran quantitat de senyals entre elles, produint una enorme activitat elèctrica. Aquesta activitat forma uns patrons d’ones cerebrals que canvien segons l’activitat que realitzi la persona.

Un estudi del MIT (Massachusetts Institue of Technology), va revelar que els nostres circuits estan en constant actualització per mantenir l`expansió del nostre coneixement.

Les neurones de les diferents parts del nostre cervell, estan constantment sintonitzant-se per tal de poder absorbir i analitzar ràpidament nova informació, és a dir aprendre.


Podríem estar hores parlant sobre la infinita font de curiositats que el nostre cervell ens té preparades, i de ben segur faré més entrades per parlar-ne, però en aquest post , a més a més de flipar amb l’electricitat que genera el nostre cervell, voldria centrar-me en la capacitat d’aprenentatge que té.

Pel que sembla, el cervell sempre està aprenent, l’aprenentatge és una capacitat que ens ajuda a sobreviure, o en el millor dels casos, a viure millor.


Respecte a la sorprenent capacitat d’aprenentatge del nostre cervell, avui m’agradaria parlar-vos d’ un recurs que vaig descobrir fa un temps i que em sembla fascinant, el BRAIN GYM o la Gimnàstica Cerebral.


El Brain Gym o gimnàstica cerebral o mental, és una tècnica que proposa una sèrie de 26 exercicis que combinen estratègies físiques i mentals per a un millor rendiment del cervell, generant noves connexions entre les neurones i millorant, d’aquesta manera, l’equilibri i l’aprenentatge a través de l’ús simultani dels dos hemisferis cerebrals.


El Brain Gym va ser creada pel doctor nord-americà Paul Dennison als anys 60,està registrada per la Fundació de Kinesiologia Educativa i proposa millorar capacitats tals com la concentració, la memòria, la visió, l’audició, l’atenció, la lecto-escriptura, i com no, la creativitat, l’actitud positiva i oberta, etc, mitjançant una sèrie d’exercicis que combinen activitats físiques i mentals des de la utilització alternada de tots dos hemisferis cerebrals.


D’alguna manera, la gimnàstica cerebral reivindica recuperar el moviment com a eix vertebrador de l’aprenentatge, entenent que al llarg de la nostra vida, degut a les nostres incapacitats a l’hora de lidiar amb l’ansietat i l’estrès, anem bloquejant els nostres processos d’aprenentatge.


Quantes vegades al llarg de la infància i de la nostra escolaritat no ens hem vist obligats a quedar-nos quiets i quietes durant hores…?


Quantes vegades no ens han repetit que ens estiguem quiets…?


Els moviments que descriu el Brain Gym, sovint recorden els moviments fets de forma natural durant els primers anys de vida, quan aprenem a coordinar els ulls, l’oïda i tot el cos.


Actualment el Brain Gym s’està utilitzant a innumerables escoles d’arreu del món per a optimitzar l’aprenentatge i l’ensenyament.

La Gimnàstica cerebral té com a objectiu aconseguir integrar el binomi ment-cos, per tal d’aconseguir una millora de les capacitats d’aprenentatge.


Una cosa que em sembla molt interessant de la gimnàstica cerebral és el concepte de que l’aprenentatge succeeix tant al cap com al cos, és a dir, que durant l’aprenentatge, cos i ment funcionen com a una sola entitat, el mateix passa per als processos emocionals, que es donen simultàniament al cos i a la ment.


El Brain Gym és molt recomanable per a totes les edats, no només nens i nens, sinó també joves, adults i gent gran.

Exercitar el cervell és una molt bona manera de preveure malalties com l’Alzheimer i controlar els efectes en persones que ja pateixen tal malaltia.

La pràctica de Gimnàstica cerebral per a gent gran és molt interessant perquè ajuda a mantenir el cervell actiu i evita el desús de les neurones, així com també el desgast de facultats i la memòria i a combatre la pèrdua de motricitat.


La gimnàstica cerebral fomenta l’agilització i l’ús equilibrat dels dos hemisferis cerebrals i la seva pràctica beneficia no només el nostre cervell sinó també tot el nostre ser, tant en l’aspecte físic com l’emocional i psicològic.


Quan gestava com dissenyar una proposta d’entrenament creatiu que fos el més complerta possible, pensava que era molt important poder passar pel cos, d’alguna manera, l’experiència.


Sempre he tingut la sensació de que tot procés, per a ser complert, ha de passar, pel cos en algun moment i no només per la ment... va ser així com vaig trobar-me amb el Brain Gym... com un recurs més, per a posar-hi el cos en els processos d’aprenentatge i creativitat.


Jo integro la Gimnàstica cerebral en els tallers d’entrenament creatiu, doncs, per a optimitzar i agilitzar el múscul de la creativitat, és vital que els dos hemisferis cerebrals treballin conjuntament i de la forma més equilibrada possible, alguns dels exercicis de Gimnàstica Cerebral son de gran utilitat per a desbloquejar, relaxar i estimular el cervell, que és pedra angular de la nostra capacitat creativa.


Si teniu ganes de saber més sobre Gimnàstica cerebral, us passo una relació d’enllaços on podreu trobar més informació sobre el Brain Gym, una tècnica molt i molt recomanable que ofereix uns resultats increïbles en la seva pràctica continuada i que no és gens difícil de dur a terme.


No em diguis que no és una flipada, resulta que podríem encendre un llum amb el nostre cervell i a més a més fer-li fer abdominals... como te quedas?


http://empo.es/brain-gym-gimnasia-cerebral/

https://en.wikipedia.org/wiki/Brain_Gym_International

http://www.hablemosdeneurociencia.com/que-es-el-brain-gym/



202 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page